cz en fr
9
Česká spořitelna, Václavské náměstí
Praha
realizace 1993
investor Česká spořitelna, a.s.
generální dodavatel Průmstav, s.r.o.
architekt Studio A.J.T. Praha
typ konstrukce rámové konstrukce, atypické konstrukce
typ stavby administrativní
objem zakázky fasádního pláště 0–49 mil. Kč

Původně pětipatrová budova na Václavském náměstí č. 16, na jejímž průčelí jsou po stranách osazeny dvě pískovcové ženské postavy od Břetislava Bendy, byla postavena v letech 1926 - 27 podle projektu architekta J. Jerolíma. Před rokem 1989 byl tento bývalý hotel Družba znám především bufetem v přízemí a vinárnou Tabarin. V 90. letech byl dům rekonstruován na expozici České spořitelny. V roce 1993 se na této rekonstrukci řadou prací podílela i firma Sipral, která kromě prosklených konstrukcí opláštění dodávala také atypické prosklené vnitřní příčky z ohýbaných skel, protipožární posuvné stěny, běžné vnitřní prosklené dveře, balkonové dveře a dveře s požární odolností, atypická okna a střešní světlíky.

Při vstupu do budovy zaujme vstupní portál s automatickými dveřmi. Tvoří ho prosklená stěna, uprostřed které jsou instalovány dvoje automatické polokruhové dveře typu CMC-2 o průměru 2400 a výšce 2650mm. V kombinaci materiálů bílá mosaz – mosaz – měď se v žulovém obkladu vyjímá prosklený válec z ohýbaného bezpečnostního skla tloušťky 10mm, stejně jako dveřní křídla, jejichž rámování a kapotáž náhonů je obloženo hliníkovým plechem v přírodní eloxované povrchové úpravě. V horní části dveřím dominuje trojstupňová kapotáž náhonu výšky 250mm a poloměru v nejširším místě 1350mm.

Uvnitř budovy byla nad vřetenovým schodištěm realizována prosklená střešní kupole, jejíž konstrukce je řešena z hliníkových profilů. Geometricky jde o lomenou přímkovou konstrukci (úhel 30°) opsanou na polokouli o poloměru 1600mm, která je kotvena do železobetonové nosné konstrukce budovy. Exteriérové zasklení kupole tvoří izolační dvojskla tloušťky 28mm. Ve vrcholu konstrukce kupole se počítá se závěsem interiérové konstrukce podhledu o váze 2 – 2,5t. Konstrukce podhledu pod kopulí je navržena konstrukčně shodně s řešením podhledů bankovních hal. Závěsy nosné konstrukce jsou šrouby přichyceny ke konstrukci kupole. Na závěsy jsou montážně přivařeny nosné profily podhledu ve tvaru kruhových prstenců. Na nalepené pryžové podložky je osazováno zrcadlové sklo tloušťky 4-6mm. Interiérové zalištování tvoří plech z bílé mosazi. Pod úrovní průvlaků je podhled napojen na podhledy bankovní haly, čímž je celý podhled vizuálně sjednocen.

Za zmínku stojí i pět atypických oken v 8. podlaží, která tvoří čtyři plochy vertikálně lomené pod úhlem12°30‘. Nosná část konstrukce oken je upevněna do stávajícího ostění, zasklení je realizováno čirým izolačním dvojsklem. Ve 2. podlaží bylo osazeno pět oken s výsuvnou spodní částí. Okna zasklená čirým izolačním dvojsklem jsou navržena jako kovová s mechanickým ovládáním a zachovávají stávající prostorové členění fasády. Zajímavé je opláštění meziokenních pilířků, jehož povrchová úprava je sjednocena s povrchovou úpravou konstrukce oken v bílé bronz.